Voor het bedrukken van textiel bestaan er verschillende technieken. Elke toepassing heeft een andere soort druktechniek. Welke techniek geschikt is voor het bedrukken van jouw kleding hangt af van het project zelf. Graag bespreken we daarom in deze blog de meest gebruikte druktechnieken voor textiel.
Flexdruk of flockprint
Bij flexdruk en flockprint wordt er gebruik gemaakt van een soort folie in één kleur. Deze folie snijdt de drukker uit via een plotter en drukt hij daarna via een hittepers op het textiel. De warmte van de pers activeert de lijmlaag van de folie waardoor deze goed blijft zitten op het kledingstuk.
De meeste folies voor gebruik bij druktechnieken zoals flockprint of flexdruk kan je wassen op 40 graden. Hou natuurlijk wel steeds rekening met de maximale temperatuur waarop je je textiel of kledingstuk mag wassen. Als je textiel slechts op 30 graden wasbaar is en je wast deze op 40 graden omdat dit mag voor de folie, loop je het risico dat je kledingstuk zal krimpen waardoor de transferfolies natuurlijk ook los kunnen komen. Hou er ook rekening mee dat je textiel bedrukt met behulp van flexdruk of flockprint niet kan strijken. Het materiaal van de transferfolie zal namelijk aan je strijkijzer blijven plakken.
Om die redenen is flexdruk en flockprint vooral populair bij promotionele artikelen die slechts eenmaal of zeer beperkt gedragen worden voor bv. vrijgezellenactiviteiten, teambuildings, verjaardagsfeestjes of éénmalige events.
Digitaal printen
Een tweede techniek om kleding te bedrukken is digitaal printen. De naam zegt het al: bij deze druktechniek wordt de tekst of afbeelding op het textiel gedrukt via een digitale printer. Hier snijdt de drukker de contour uit. Het drukken en de behandeling komt overeen met die van flexdruk en flockprint. Het verschil zit in het gebruik van kleur. Waar flexdruk en flockprint vooral geschikt zijn voor drukwerk op textiel in één kleur, is digitaal printen de ideale toepassing voor je project wanneer je met meer dan één kleur aan de slag wilt gaan.
Het digitaal bedrukken van textiel heeft daarnaast nog een groot voordeel: de helderheid. Wil je gedetailleerde afbeeldingen of foto’s laten drukken op kleding of textiel? Dan kies je best voor deze digitale druktechniek.
Zeefdruktransferdruk
Zeefdruktransfers worden door middel van een hittepers op de kleding gedrukt. Deze transfers zijn mogelijk in verschillende uitvoeringen zoals full color, borduureffect, perforatie, kleurbeschermer… Kortom voor elke toepassing is er wel een zeeftransfer beschikbaar.
Binnen de druktechniek van zeefdruktransferdruk bestaan erg veel verschillende soorten: van drukwerk van lage tot uitstekende kwaliteit. Bij C-Bright hebben we een lange zoektocht achter de rug om de juiste, meest kwalitatieve zeefdruktransfer aan een goede prijs te kunnen aanbieden.
Onze transfers beschikken over het internationale Oekotex certificaat. Daarnaast schenken we steeds aandacht aan een lange levensduur van onze producten. Hierdoor kunnen we een langdurige en goede conditie en de gehele levensduur van het textiel waarborgen. Om dit te controleren, werd een uitgebreide test uitgevoerd door Hohenstein op kleurechtheid en voldoen de emblemen aan de norm voor industriële wasbaarheid (ISO 15797).
Zeefdruk
Textiel bedrukken via zeefdruk gebeurt via een sjabloon-drukproces. Hiervoor heb je een zeefdrukraam belicht door een UV-lichtbron nodig. Wil je bedrijfskleding of promotiemateriaal bedrukken met veel verschillende kleuren? Dan is textielbedrukking met de zeefdrukmethode een goede keuze. Je kan namelijk tot maximaal 12 kleuren (zelfs PMS kleuren) laten drukken. De drukker werkt hier met een zeef per kleur. Bovenop de zeef komt inkt te liggen die de drukker via een rakel op de textiel drukt. Deze druktechniek is ook ideaal bij grote hoeveelheden textiel.
Borduren
Een vijfde druktechniek die erg populair is, is het borduren op textiel. Borduren gebeurt met behulp van grote stikmachines. Je logo of slogan wordt dus aan de hand van steken op het kledingstuk of het textiel genaaid. Deze techniek is vooral populair bij jassen en fleeces alsook wanneer het textiel een luxueuze uitstraling en duurzaamheid mag hebben.
Het garen dat wij bij C-Bright gebruiken is wasbaar op hoge temperatuur. Bovendien kiezen wij altijd voor volborduren. Dit betekent dat je geen lange lussen hebt maar korte steken. Hierdoor ziet je logo er veel voller en chiquer uit.
Zo, nu weet je welke druktechnieker populair zijn om textiel of bedrijfskleding te bedrukken. Interesse om je eigen textiel te laten bedrukken? Of wil je eerst over je project afstemmen? Contacteer ons team vandaag nog.