Cadeau voor werknemers_ice watch

3 tips voor een uniek personeelsgeschenk

Van zodra de herfst aanbreekt, is het weer van dat. Koortsachtig zoeken we met z’n allen naar allerlei cadeautjes. Voor eindejaar, voor de sint, voor kerst … Relatiegeschenken voor klanten maar ook een blijk van waardering voor medewerkers. 

In deze blog vind je allerlei tips om een uniek personeelsgeschenk te vinden, samen met belangrijke do’s & don ts anno 2022.

Kies het geschenk met zorg

Vraag het aan 100 Vlamingen… Hoeveel zouden er ooit al een personeelscadeau gekregen hebben dat meteen na thuiskomst in de kast of, erger, in de vuilnisbak belandt? Misschien heb je zelf ook al een cadeau gekregen waar je weinig waarde in zag.

Dubbel zonde! De werkgever heeft budget gehangen aan het geschenk en de blijk van waardering die het moest overbrengen, is niet blijven hangen. Ook bij het uitkiezen van een geschenk voor medewerkers geldt: de voorbereiding is al het halve werk. Trek voldoende tijd uit om een geschenk te vinden dat persoonlijk aanvoelt voor de ontvanger. 

Geen eenvoudige opdracht. Zeker niet als het om een grote onderneming gaat. In een KMO bestaat de kans dat je als zaakvoerder of HR-team je medewerkers persoonlijk kent. In grotere ondernemingen wordt dat al een pak moeilijker. 

Moeilijker maar niet onmogelijk. Bijvoorbeeld door enkele keuzes aan te bieden en werknemers daaruit te laten kiezen. Of door een tijdelijke cadeau corner op te zetten waar medewerkers voor een bepaald bedrag mogen winkelen. 

Let wel: een logo op het geschenk voor medewerkers is een no go. Een personeelsgeschenk is geen relatiegeschenk, geen marketing. Het is een manier om je waardering te uiten voor wat je personeel doet. 

Oog voor detail

Een personeelsgeschenk is veel meer dan wat er in het doosje zit. Let dus ook op deze twee details:

 1. Waar en wanneer overhandig je het geschenk?
  Ook dat is een deel van de beleving. De manier waarop je het cadeau geeft, zal je geschenk kracht bij zetten of net niet. De setting is van het grootste belang. Het zorgt mee voor hoe je medewerker het geschenk zal ontvangen.
 2. De verpakking
  Verpak je het geschenk of niet? Voeg je er een persoonlijk kaartje aan toe? Een handgeschreven boodschap? Hoe meer persoonlijk het cadeau aanvoelt, hoe groter het gevoel van waardering zal zijn.

De prijs van een personeelsgeschenk

Geschenken aan werknemers worden door de fiscus als loon beschouwd. Ze zijn in principe onderworpen aan RSZ of de sociale zekerheidsbijdragen. Dat geldt voor cadeaus in natura, in geld of in de vorm van een cadeaucheque. Gelukkig zijn cadeaus onder een bepaald bedrag vrijgesteld van RSZ en fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.

Geschenken of cadeaubonnen zijn geen loon als:

 • Ze worden gegeven in het kader van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar.

In dat geval mogen ze niet duurder zijn dan €40 per jaar per werknemer, vermeerderd met €40 per jaar per kind ten laste van deze werknemer. 

 • Ze worden toegekend naar aanleiding van een eervolle onderscheiding.

De maximumprijs van het geschenk is in deze context €120 per jaar per werknemer. 

 • Het een geschenk is ter gelegenheid van een pensionering.

Wanneer iemand op pensioen heeft het geschenk een waarde van €40 per dienstjaar bij de werkgever, met een minimumwaarde van €120 en een maximumwaarde van €1000. 

In alle andere gevallen zijn geschenken aan personeel dus wel loon. Op dat moment ben je als werkgever RSZ verschuldigd op de totale waarde. 

Wat is een eervolle onderscheiding?

De definitie van een “eervolle onderscheiding” is niet zo transparant. Het is alleszins geen extra beloning voor werknemers die uitzonderlijk goed werk leveren. Het is ook geen manier om iemands anciënniteit te eren.  Het gaat om “een officiële of burgerlijke onderscheiding toegekend buiten de onderneming zoals een ereteken, ridderorde, decoratie, laureaat van de arbeid enz.”

Een eervolle onderscheiding is bovendien per paritair comité anders. Daarom raadpleeg je best de sectorale wetgeving als je een cadeau wil geven voor een eervolle onderscheiding. 

Wees voorzichtig met cadeaucheques

Geef je je personeel een cadeaucheque? Houd dan rekening met het volgende:

 • Cadeaucheques mogen worden ingeruild bij ondernemingen die daarover vooraf een akkoord gesloten hebben met de uitgevers van de cheques,
 • Ze moeten een beperkte looptijd hebben, en
 • Ze mogen noch geheel, noch gedeeltelijk in speciën uitbetaald worden aan de begunstigde.

Wat doen andere bedrijven?

Volgens recent onderzoek bij loontrekkenden in Vlaanderen en Nederland blijkt dat:

 • Ongeveer 70% van de Belgische werknemers een eindejaarscadeau krijgt van hun werkgever,
 • Werkgevers gemiddeld 1,8 cadeaus per werknemer geven, 
 • Bedienden vaker een cadeau van hun werkgever krijgen dan arbeiders,
 • Werknemers een eindejaarsgeschenk en een verjaardagsgeschenk het meest waarderen, en
 • Meer dan 70% van de Belgische werknemers het ontvangen van een cadeau van hun werkgever als een blijk van waardering ervaart en er oprecht gelukkig van wordt.

Geschenken doen het dus nog steeds zeer goed bij werknemers. Zeker als er een persoonlijke toets aan vasthangt. Dan komt de blijk van waardering nog zo hard binnen. Dat vraagt wat energie maar je krijgt er zoveel voor terug.

Laat je inspireren

Lukt het je ondanks onze tips niet om een leuk geschenk te bedenken? Geen nood! Ons assortiment puilt uit van ideeën om je personeel een leuke attentie te geven voor welke gelegenheid dan ook. Grasduin zeker ook in het luxeaanbod van C-Bright of vraag persoonlijk advies aan Tiny. Ze heeft vast een origineel idee om je medewerkers te verrassen. 

Dus, als je hulp nodig hebt bij het vinden van een gepast cadeau voor je personeel: