C-Bright- schoudertas-relatiegeschenk

Zijn gadgets en relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Ja, gadgets en relatiegeschenken zijn fiscaal aftrekbaar. Weliswaar onder voorwaarden. Wil je weten welke voorwaarden dat zijn, lees dan zeker verder. We gaan dieper in op relatiegeschenken, gadgets en sponsoring.

Volledig of gedeeltelijk aftrekbaar?

De fiscus maakt namelijk een onderscheid tussen beroepskosten die niet, gedeeltelijk of volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Gadgets en relatiegeschenken zijn zo’n beroepskosten die je onder voorwaarden fiscaal in mindering mag brengen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende categorieën.

Relatiegeschenken: gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden

Een fles champagne, een boeketje bloemen, een powerbank … De fiscus plaatst de meest uiteenlopende items onder de noemer relatiegeschenken. Om fiscaal als relatiegeschenk beschouwd te worden, moet je aan drie voorwaarden voldoen:

  1. het heeft een zakenrelatie of klant als bestemming;
  2. je geeft het geschenk in het kader van een beroepsrelatie aan een zakenrelatie of klant (bijvoorbeeld als blijk van appreciatie voor de samenwerking); en
  3. je bedrijf vervaardigt over verkoopt het geschenk niet zelf.

Voldoet je relatiegeschenk aan die voorwaarden? Dan mag je het in de regel voor 50% fiscaal aftrekken van je belastbare winst. Zorg er wel voor dat de aankoopprijs minder dan 125 euro is per stuk. Anders wordt je klant of leverancier belast op het relatiegeschenk. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Uitzondering: buitenlandse zakenreis

In sommige gevallen zijn relatiegeschenken ook 100% aftrekbaar. Namelijk als je het geschenk aanschaft in het kader van een buitenlandse zakenreis. Met andere woorden; je geeft een cadeau aan een buitenlandse klant in het buitenland. Relatiegeschenken die je in België aan een buitenlandse klant geeft, blijven 50% aftrekbaar.

Uitzondering: duurdere cadeaus

Cadeaus die per stuk een aankoopwaarde hebben die hoger is dan 125 euro (de regel zegt: meer dan 125 euro per klant per jaar), zijn ook 100% aftrekbaar. Daarvoor moet je een fiscale fiche (281.50) opstellen op naam van de bestemmeling. De fiscus zal het geschenk dan beschouwen als een voordeel van alle aard. Iets waarop je klant belast wordt dus. Zoals eerder vermeld, is dit niet de meest klantvriendelijke optie.

Stel je geen fiscale fiche op en heb je een eenmanszaak? Dan is het geschenk niet langer aftrekbaar.
Heb je een vennootschap, hou dan rekening met de belasting op geheime commissielonen. Een taks die weliswaar aftrekbaar is als een beroepskost.

En wat als je zelf zo’n duurder relatiegeschenk cadeau krijgt? Dan zal de schenker ervan de fameuze fiscale fiche moeten opstellen. Jij moet op jouw beurt de waarde van het geschenk in je belastingsaangifte steken.

Uitzondering: geschenken aan medewerkers

De regels voor fiscale aftrekbaarheid zijn dezelfde voor geschenken aan medewerkers: 50% aftrekbaar. Tenminste als alle personeelsleden of hun gezinsleden iets wordt gegeven. Bijvoorbeeld: je geeft hetzelfde geschenk aan al je medewerkers of aan al hun kinderen jonger dan 13 jaar.

Als voorwaarde geldt dat je maximum 40 euro per jaar per werknemer geeft. In bepaalde gevallen mag je meer geven: als de werknemer op pensioen gaat (40 euro per volledige dienstjaar), als hij een eervolle onderscheiding krijgt (125 euro) of bij een huwelijk of wettelijk samenwonen (245 euro).

De basisregel: relatiegeschenken zijn 50% aftrekbaar

Gadgets: meestal volledig fiscaal aftrekbaar

Voor de fiscus is een gadget een cadeautje dat je op grote schaal uitdeelt aan een breed publiek om je naamsbekendheid te vergroten. Ben je onlangs naar een beurs geweest? Dan ben je waarschijnlijk thuis gekomen met een lading pennen, latjes of koffiemokken. Allemaal gadgets, geen relatiegeschenken.

Gadgets als reclameartikel: volledig fiscaal aftrekbaar

Gadgets zijn reclameartikelen als ze ‘opvallend en blijvend de benaming van de schenkende onderneming dragen’. Dat zijn dus gadgets waar heel duidelijk je logo of bedrijfsnaam op staat. Is die voorwaarde vervuld? Dan zijn je gadgets 100% fiscaal aftrekbaar van je belastbare winst.

Een dubbele win dus. Want gadgets zijn ook perfect om je onderneming in de kijker te zetten. Zeker als je je huisstijl erop hebt toegepast.

Handelsmonsters: fiscaal interessante proevertjes

De staaltjes die je in een parfumerie krijgt, zijn een bekend voorbeeld van handelsmonsters. Hoe klein je aankoop ook is, je gaat vaak naar huis met heel wat ‘proevertjes’ om te kijken wat bij je past.

Handelsmonsters zijn fiscaal interessant omdat ze voor 100 % fiscaal aftrekbaar zijn als je onderneming zelf de items produceert of verkoopt. Je bent niet verplicht om ze in een andere vorm aan te bieden om van reclameartikelen te spreken.

Sponsoring: 100% aftrekbaar

Een bedrag dat je sponsort is ook voor 100 % fiscaal aftrekbaar als beroepskost op voorwaarde dat je als bedrijf er in ruil reclame voor terugkrijgt. Je moet bij een controle je sponsoruitgaven wel voldoende kunnen linken aan je professionele activiteiten. Want je maakt die kosten namelijk met het oog op extra professionele inkomsten.

Een concreet voorbeeld

Hoe zit het eigenlijk met fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken, gadgets en sponsoring? Laten we er een voorbeeld bijnemen.

Stel, je onderneming is een eenmanszaak en heeft een belastbaar inkomen met €100.000 per jaar. Voor de eindejaarsperiode geef je klanten een relatiegeschenk. Het totaalbedrag van die geschenken bedraagt €1000. Je mag dan €500 aftrekken van je belastbare inkomen, want 50% van €1000 is €500. Uiteindelijk betaal je €250 minder belastingen omdat de hoogste belastingschaal in België 50% bedraagt.

Heb je een vennootschap, trek je in hetzelfde geval ook €500 af. Je belastingen zullen weliswaar met slechts €125 verminderen, omdat de vennootschapsbelasting in België 25% bedraagt.

Fiscaal interessante relatiegschenken

Relatiegeschenken zijn niet enkel 50% fiscaal aftrekbaar, je kan ook de btw ervan recupereren. Tenminste als je geschenk voldoet aan deze drie voorwaarden:

  1. Aankoopwaarde van minder dan €50;
  2. Geen geestrijke dranken (+22° alcohol) (wijn en bier mogen wel) of rookwaren;
  3. Gén geschenk per zakenrelatie per jaar.

Zoals je merkt zijn er binnen de fiscaliteit vele uitzonderingen. Wil je op zeker spelen? Neem dan contact op met je boekhouder voor je investeert in relatiegeschenken, gadgets en sponsoring.

Ben je op zoek naar een origineel relatiegeschenk of een toffe gadget? Wij helpen je graag aan het geschikte geschenk. Met of zonder je logo.

C-bright informeert je over alle aspecten die rechtstreeks en onrechtstreeks met onze corebusiness te maken hebben. Een vraag die wij vaak krijgen is of gadgets en relatiegeschenken aftrekbaar zijn of niet. Om die vraag met kennis van zaken te beantwoorden gingen we te raden bij onze boekhouder. Hij adviseerde ons bij het schrijven van deze blog.

Dit vind je vast ook interessant: